18.03.15

MAINSTREAM









Pravidla rošťárny 

Vysvětlím vám, v čem tato pravidla spočívají. Ulehčeme si to příkladem. V dílně Chloé sedí zručný člověk a něco si soustředěně kreslí. Nebudeme zacházet do detailů a přejdeme k výrobě. Pečlivý výběr materiálu, detailů, prostě precizní práce. Výsledkem je kabelka Drew za cca 1000 euro. 
Kabelky od světových designerů neberu jako výstřelek, ale jako něco, co vám vydrží, udělá službu i radost. Je to něco, co symbolizuje vaše rozhodnutí a postoj. A taky luxus. Podotýkám, že tzv. ,,mám na to'' logo není vůbec znakem luxusu. Kabelku můžete mít a nikdo o tom nemusí vědět. V tomto článku tedy není pro snobství místo.
O co mi tedy jde? O ztrátu toho všeho výše zmíněného. Kabelku Drew si totiž koupí jedna, druhá ... pátá a desátá. Kabelka za 30 tisíc Kč náhle ztrácí smysl. Vidíte ji všude. Těžce jste si na ni vydělaly a teď si říkáte, že jste si mohly zajít koupit 12 podobných do Zary. Efekt by byl stejný. Možná by vás to ve výsledku mrzelo i o něco méně. 
Já se proto ptám - kam mizí onen duch značek, ta jejich exkluzivita? 
Stává se z toho pěkná rošťárna.

*Rules of shenanigans 

Let me explain those rules for you. For a faciliation, I use a simple example. One very skilful person is sitting at Chloé studio and drawing something hard. I omit some details and skip to it's production. The best material, high quality leather, many nice details. Such a classy work. Many hours of work. The result? Chloé Drew bag for approx 1000 euros. Good. 
I see designer bags as something good, something, what makes you happy and what lasts for a long, long time. It works for you. It symbolizes your attitude, decision and choice. It's a luxury. 
However - ,,I'm a rich b*tch'' logo doesn't have to be the most important sign. On contrarily the most expensive bags on Earth have a very small or no logo at all. Speaks for itself. 
So, what am I talking about then? About the loss of everything mentioned above. One, three, five and thousand women buy Drew bag. The small piece of 1000 euros happiness keeps losing its purpose. Many of you have been saving for a bag like this for a long time and now you see it everywhere. You may be thinking about going to Zara and buy 12 another instead. Effect would be the same. It might be even less sad for you. 
Now I'm asking - where is the spirit of designer stuff. Their exclusiveness?
I see a nice shenanigan.

What I'm wearing

H&M kabát // coat ; ZARA blůza // shirt (here) ; ZARA jeans (similar) ; ZARA boty // shoes (here) ; MANGO kabelka // bag
Share:

26 komentářů

  1. Zrovna touhle kabelkou jsem naprosto fascinovana a vcera jsem hledala za kolik ji sezenu xD Je naprosto dokonala, ale uznavam, ze ji mam kazdy den plnej ig i fb, takze ano. Neco je spatne a tahle kabelka se mi okouka driv nez na ni usetrim.(
    Super clanek ,)

    OdpovědětVymazat
  2. A vtedy sa mi ta vec prestava pacit a hladam nieco, co nie je tak masove :) Nechcem ist s davom, chcem sa odlisit :)

    OdpovědětVymazat
  3. I adore the color scheme of that look! The bag and the shoes with the light coat - it looks amazing :)
    best wishes
    Samieze
    www.samieze.com

    OdpovědětVymazat
  4. i love it. Great Outfit!

    Check out my new post on my travel and Fashion blog about "my walk-in wardrobe"
    http://carrieslifestyle.wordpress.com

    New Posts online about Hollywood, South Africa, Beijing, Monaco ...

    OdpovědětVymazat
  5. To taky občas řeším, ale pak si uvědomím, že v té česke kotlině taková kabelka rozhodně nezapadne. Žít někde jinde, tak to řeším víc. Já jsem třeba v Praze s mou Antigonou nepotkala ještě nikoho, za to Korse a Jacobse už nemůžu skoro vidět...

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý článek! Líp bych to nenapsala. Moc ti to sluší! ))

    OdpovědětVymazat
  7. Já ti nevím, ale kupuješ si snad tu kabelku kvůli ostatním nebo kvůli sobě? Já si na Vánoce udělal radost a koupil si mikinu s tygrem v Kenzu. Dal jsem za ni přes 200E, na ebay najdeš ty stejné za 10E, případně abych se trefil přesně do tvé rošťárny, tak na instagramu jsem ji viděl na dalších asi 50 lidech..má mě to trápit? Proč? Já si ji koupil kvůli sobě..a vsadím triko na to, že v Česku se mi na 99% nestane, že ji uvidím v jeden čas na sobě a zároveň na někom druhém..a to si myslím platí i pro tvou kabelku..a i kdyby..tak co..řeknu si fajn, ten člověk má vkus =). Měj radost z toho, že jsi investovala do něčeho, co ti dlouho vydrží, nad čím člověk v dílně strávil dlouhej čas, poctivě ručně ji vyrobil a dal si záležet na každém detailu a ty jsi do ní investovala vydělané peníze, svou prací..že sis ji koupila pro radost, jako odměnu.. ;)
    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasim s Michalem, je mi jedno, ze dany kousek ma pak vice lidi, na danou vec (ted momentalne na hodinky a kabelku od nejakeho designera/znacky) si setrim, protoze to chci ja, chci to nosit. Je mi jedno, ze si ji muzu koupit jinde za zlomek ceny. A nemrzelo by me to, protoze veci, na ktere setrim takovou dobu, mam promyslene a vim, ze toho nebudu litovat, ze si nebudu rikat "kez bych si koupila tu levnejsi variantu v mangu".

      ClaudiasNewLife

      Vymazat
    2. jsem moc ráda, že se nám tady sešlo více názorů :-)) taková slušná diskuze mě vždycky baví :-) díky za to :-)

      Vymazat
  8. Love the coat and shoes, perfection :)


    http://www.mymymode.com

    OdpovědětVymazat
  9. Tak tohle je naprostá pecka Káji! Moc se celý outfit povedl a tobě to tady sluší nějak víc než normálně!:))
    Style by Eliza

    OdpovědětVymazat
  10. Hello ♥
    Really great look!
    Have a look:
    www.femme-noble.de
    Lovely greetings

    OdpovědětVymazat
  11. I absolutely love this look! Especially the bf jeans with those amazing heels. So happy that open toe season is back!

    xoxo Alison
    http://www.stylingmylife.com/

    OdpovědětVymazat
  12. No, já si myslím, že exkluzivita vyšších značek tu pořád je a bude. Jistě, i Zara dokáže udělat hezkou kabelku, ale ta kvalita a cena (a teď nemyslím jen finanční) Chloé kabelky bude věčná. J8 si to představuju opravdu jako něco, co bych jednou mohla i někomu dál předat a pořád by to tu svou cenu mělo.
    I mimochodem, Drew je fakt strašně krásná, řekla bych, že je to opravdu jediná kabelka z posledních let, která by mě chytla u srdce.

    P.S.: A tvoje kabelka a boty jsou taky super!

    OdpovědětVymazat
  13. Perfektný kabát! <3
    http://withgreywolf.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  14. Wow tento outfit je božský ! Veľmi krásna kabelka aj topánky !! :). Dá sa o tom dlho polemizovať určite ako teraz tie od korsa už mi lezú krkom lebo sú vážne všade ale pokiaľ sa tým stretávaš len takto po social. sieťach myslím si že je to ešte v poho :)

    OdpovědětVymazat
  15. Já to beru že je jedno, do čeho kolik investuješ, hlavní je mít z toho dobrej pocit a hlavní je, že to vydrží :). Ty léta, kdy jsem nosila stejné věci jako ostatní, u nás od větnamců - deset lidí, deset triček, malé město... jsou už dávno pryč. :) (ne, že bych teď nosila nějáký "extra" kousky)
    Takže záleží fakt na osobní radosti. :)
    Jinak pěkný outfit :)

    http://gagenka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  16. Great pictures, love your outfit!

    https://www.bonaupetite.com

    OdpovědětVymazat
  17. wow this Outfit is simply amazing
    i adore the Location so much!
    wow i adore how classy and yet comfy this look is <3

    hope you too visit my Blog <3
    http://miss-amelyrose.blogspot.de/

    OdpovědětVymazat
  18. I really love the easiness of the outfit but also the message you are trying to bring across in your text. I am saving up for my first designer bag at the moment and am worried about not being happy when I finally have it because honestly? I probably have seen it a million times on instagram and co. before I can finally purchase it.

    Also I love those Zare heels! They looks so great to the outfit!

    Love Sophie,
    http://basicapparel.de

    OdpovědětVymazat
  19. Great coat!

    classy-nation.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  20. I love Chloe's Drew bag! We don't have a Zara here in New Zealand so no knock offs for me. I'm thinking my new season purse will be a Benah for Karen Walker ice mint satchel.

    ♥ Paula Shoe Fiend.
    http://shoe-fiend.blogspot.co.nz/

    OdpovědětVymazat
  21. I absolutely love this outfit, its very stylish and put together. And the boots are absolutely stunning! xx Z&G

    www.temple-of-beauty.com

    OdpovědětVymazat
  22. Ano, ano! Souhlas)) Podívejme se třeba na Korse, který kdysi dávno býval také exklusivitou a teď by člověk na prstech spočítal lidi, co ho JEŠTĚ nemají...:) Ale Drew je krásná <3
    Stejně tak tento outfit! Boty...<3

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za všechny komentáře
* thank you very much for all of your comments

© Franche meets fashion | All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig