29.06.15

BERLIN






Berlín

byl má deštivá dovolená. Jelikož jste si mě vyslechli už na mé FB stránce, nebudu o počasí mluvit znovu. 
Jinak bych celý výlet shrnula do 4 částí. Lidé, jídlo, památky a nákupy.
A možná i příjezd, protože díky zpoždění vlaku jsem z nádraží dojela na Florenc za 5 minut a s brekem dotáhla svůj kufr na nástupiště s vypláznutým jazykem. 

1) Lidé - s rakušany moc dobré zkušenosti nemám, takže od němců jsem moc nečekala. O to více jsem byla překvapená tím, jak byli lidé milí, ochotní, sympatičtí a schopni mluvit anglicky. Kdykoliv - kdekoliv.
2) Jídlo - pokud mě sledujete už delší dobu, víte, že jídlo je moje úchylka. Když někam jedu, musím zkusit všechno. Na jídle jsem nešetřila ani tentokrát. Jako nejlepší bych ocenila Black Angus hamburger z minibistra v Kadewe a za nejmilejší překvapení currywurst, který sice nevypadá vůbec hezky ale o to lépe za 2 eura chutná. 
Dunkin' donuts raději nebudu komentovat, jelikož bych si mohla poslintat notebook. Zajděte a zkuste. Pokud máte rádi italskou kuchyni, zkuste řetězec Vapiano. Zkoušela jsem už v Londýně, ale v Berlíně mi chutnalo více. Na druhou stranu to není zrovna nejlevnější papčo.
3) Památky - tady jsem trochu napravila reputaci a navštívila zoo, Brandenburskou bránu, Říšský sněm, památník 2. sv. války a kdybych neměla strach i z ostravské radnice, určitě bych navštívila i proslulý TV vysílač. Na něj si koupíte lístek, ke kterému dostanete i čas, v který se na vysílač dostavit tak, abyste nečekali. Koupit si navíc můžete i výhodný , ale docela drahý - pokud nemáte v plánu objet veškeré památy a muzea - Berlin Pass.
Brandenburská brána je nádherná, ale bez davu lidí si ji nevyfotíte. Rozhodně ne, když naproti v Hotelu Avalon Kempinski sedí anglická královna. 
Říšský sněm je právem nejkrásnější budova parlamentu na světě. Při rezervaci dopředu si můžete navíc koupit i vnitřní prohlídku. 
4) Nákupy - kapitola sama o sobě. Já se ubytovala v hotelu Q! v nádherné čtvrti Charlotteburg, která je v srdci slavné Ku'damm, která má skoro 4km. Kousek od hotelu jsem měla luxusní část, kterou jsem procházela zásadně zasněna. Vše od Diora po Louise Vuittona bylo tady. V severní části jsou pak klasické obchody jako Zara, Other Stories, Forever 21 apod. Jelikož jsem byla v Berlíně v období slev, má karta ho opoustěla o poznání lehčí. Slevy se pohybovaly v rozmezí 50-75% a nedalo se odolat. 
Největším šílenstvím je ale obchoďák KaDeWe, do kterého si musíte zajít. Je to německý Harrods a gurmánské patro se nedá přejít jen tak. Co se velikosti týče - na patře Contemporary Designers jsem se dokonce ztratila.

Jak bych popsala Berlín v jedné větě? Tak, jak řekla má kamarádka - Je to mix Paříže a Londýna. Já sice bydlela v nádherné, čisté, bezpečné ale také luxusní části Charlotteburg ale nemyslete si, že celý Berlín vypadá takto. Zaprvé každé město má své hezké a ne tak hezké čísti a zadruhé - Berlín byl po 2. sv. válce kompletně vybombardovaný, takže hodně částí tuto skutečnost odráží. Tak či onak si zde každý najde to své!

P.S - kupujte si jízdenky. Já se u automatu sice málem rozbrečela, protože jsem nevěděla, jaký koupit. Díky tomu mi sice 4x ujel můj spoj, ale turecký, dobře stavěný a určitě nekompromisní revizor nebyl nucený mě odvléci z S-Bahn linky č S5.

Berlin

was my rainy holiday. Because you all heard about weather, i won't be talking about it again. 
But what I will be talking about are four parts of my vacation. People, food, sights and shopping.

1) People - Germans are very friendly, co-operative and well english speaking people who are able to help you anytime, anywhere. Nice suprise I must admit
2) Food - if you know me, and I believe you do, you know I love food. Especially when traveling. It wasn't any different in Berlin. The best for me - Black Angus burger in KaDeWe and The most suprising - Currywurst which doesn't look any good but tastes much, much better.
If fan of italian cuisine, go and try Vapiano. Tried in London but enjoyed in Berlin. Nothing cheap tho. 
3) Sights - I was better this time and visited Brandenburger Tor, Reichstag, Berliner zoo. Also wanted to visit Berliner Fernsehturm but I hate heights. However for all of you who wants to visit this TV Tower I have an information - you can buy a ticket and go visit something else while waiting because you receive a time of your visit which is quite cool. 
Reichstag rightly is the most beautiful house of parliament. Very statement building. 
4) Shopping - nothing but Ku'damm. Really. I was living in Charlotteburg which is just on the Ku'damm street and I couldnt be any happier. Everything you need is here. From Dior and Louis Vuitton to Zara and Other Stories. You can also find the famous KaDeWe close to Ku'damm. Don't forget to visit this German Harrods. Especially that gourmet floor is quite stunning. 

And Berlin in one sentence? According to my blogger friend - ,,Paris and London mixed together''. Charlotteburg, I was living in, is beautiful, safe and clean but also luxurious part of Berlin so don't fool yourself entire Berlin doesn't look like Charlotteburg. Berlin itself reflects 2nd World War and its bombing. This or that everyone is going to find something nice worth visiting here. 

P.S Buy your ticket !! I met an inspector at S-bahn who looked very adamantly and fit so I was happy I had bought my ticket before.

Share:

1 komentář

Děkuji moc za všechny komentáře
* thank you very much for all of your comments

© Franche meets fashion | All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig