19.08.14

KUSADASI





































Můj týden v Turecku a mimo něj

Celý tento týden se bude asi točit kolem dovolené. Předem se omlouvám a přísahám, že nejde o provokaci vzhledem k aktuálnímu počasí v ČR. 
Je toho tolik, že ani nevím kde začít. Možná tím šokem. Teplotním a naturálním. Turecko je opravdu hornaté (což v mých brilantních zeměpisných znalostech chybělo...) a velké. Kusadasi není poklidné přímořské městečko ale opravdu živé a velké město s Burger Kingem a Starbucks. Všechno je komerční. 
Další věc byla symbióza lidí a zvířat. Přemnožené kočky a psi všude kolem. Na stolech, na zemi, uprostřed cesty. Prostě jen tak. 
Doprava mě fascinovala. Dolmuš, který jezdí co pět minut a stojí kdekoliv na dané trase je asi 100x lepší než kdejaké české mhd (které mě nezapomnělo naštvat hned 2x po příjezdu). Fakt, že počkají, než si na zastávce koupíte ranní preclík je pro běžného evropana docela hard core. 
V Kusadasi nikdo nemluví anglicky. V restauraci ani na hotelu (!!). Což může být problém hlavně v okamžiku, kdy vám na pokoji nefunguje elektřina, takže ani klimatizace a klika vám málem zůstane v ruce. 
V Turecku se opravdu nikam nespěchá. Na vše je čas a vše se vyřeší. Tak nějak - samo
V centru Kusadasi je jedna velmi ošklivá veřejná pláž, na které bych nevyvenčila ani svého psa. Plácek o velikosti 20x20 metrů plný tureckých domorodců prostě není to, co od dovolené čekáte. 
Takže máte dvě možnosti. Užít si all inclusive (a probít se s turkama u oběda o talíř) ale sedět u bazénu (s turkama, kteří mají předplacené lehátka) nebo se vykašlat na all inclusive a jezdit dolmušem půl hodiny na krásnou pláž ležící u hotelových resortů. 
Určitě tušíte, že volba no. 2 byla ta moje. 
V 45 stupních na slunci (bez nadsázky) stejně moc hlad nemáte a ten svatý klid byl třeba. 
Další poznatek je Efess. Výlet, který ráda přejmenuji na ,,Nejhůře investovaných 60 dolarů mého života''. Nechápejte mě zle, bylo to hezké, ale 1,5 hodinová prohlídka ruin prostě za 60 dolarů nestojí. Hlavně proto, že turci stejný výlet prodávají na půl dne za 30. Ach jo, zase to české ,,Nahrabeme si co nejvíc a okrademe turisty''. V tomto případě, blbé turisty (viz. já). Korunu tomu nasadil náš delegát, který byl v šoku, že letos vůbec ,,nefrčí'' pamukkale, které nabízí za 75 euro. Wow. Ani koupat se tam už nemůžete.
Na výletu jsem se velmi těšila na Palác bohyně Artemis. Jeho dějiny jsem na gymplu asi prospala a proto mi doteď v hlavě zní naprosto šokující věta ,,Jedeme k chrámu bohyně Artemis. Respektive - k tomu, co z něj zbylo. Tedy jeden sloup. Je to na skok z autobusu, rychlou fotečku a šup do hotelu.''
Paráda, to chcete slyšet. Jeden suchý sloup uprostřed zarostlé pláně je naprosto dechberoucí historická památka. 
Co však naprosto nemělo chybu je turecké jídlo, Egejské moře a Mado zmrzlina.
Zmrzlina, která je dělaná z kozího mléka, sahlepu, melasy a adekvátního přídavku ovoce, čokolády nebo ořechů. #heaven 
Sečteno podtrženo, Turecko je krásné. Krásné ale divoké. Návštěva vás bude stát dva dny aklimatizace na turecký systém života. Ale stojí to za to. Jen opravdu doporučuji - dejte si pozor na výběr hotelu. Pro turka jsou 4* hvězdičky jak pro Evropu 2*. A to je potom legrace. 
P.S. Z ničeho mi nebylo zle. Ani ze syrových köfte. Jen těch paprik a lilku mohlo být denně méně než ,,Paprika a lilek na 150 způsobů''
Stejně bych se ale vrátila. Hned a bez rozmyslu. 
P.S. II - v letadle jsem byla hodná. Na letišti jsem dostala ,,Ať pak neřve'' makronku na uklidnění.
 P.S. III - všechno zlé je k něčemu dobré. Kdo chce, udělá si dokonalou dovolenou za jakékoliv podmínky. A ono to all inclusive je stejně akorát na škodu. Všechno máte pod nosem a tak jíte a jíte a jíte a zachvíli se nevlezete do nafukovacího kruhu. Aspoň v Turecku, kde je sladké snad i vařené maso.
P.S. IV - ta obrovská snídaně na prvním obrázku v hotelu Marriott je opravdu moje. A snědla jsem ji. A kaši jsem si ještě přidala. Víte jak to je. Obalit před odletem nervy jídlem. A radši 2x. 

 * My week in Turkey and beyond

This week will be all about Turkey. I'm sorry peeps I swear it's not a provocation in a view of these days weather. 
There is too much to be told I even don't know where to start. Let's start with a shock tho. Temperature and natural one. Turkey is really mountainous (which obviously wasn't included in my geographic knowledge ...) and big land. And Kusadasi is not a small town by a sea. It's a big and noisy city with Burger King and Starbucks. 
Other thing is a symbiosis with animals. Cats and dogs are everywhere. Literally. In the middle of a road, table, street. Just like that.
Traffic is amazing. Dolmus comes every five minutes and doesn't have bus stops. It has a line and it stops everywhere you want. The fact they wait until you buy your morning pretzel is incredible and incombrehensible for normal European citizen like us. 
In Kusadasi no one speaks english. Well, it can be a problem especially when electricity doesnt work which means air condition doesnt work and door handle almost ended in your hand. 
There is no rush in Turkey. No one cares, everything will be ok. By itself. 
In the middle of Kusadasi city center is one very ugly beach. Personally, I even wouldn't walk my dog there. 20x20 m square of sand and dirt plus many, many turkish people. No, thank you.
Then, you have two options. You can fully enjoy your all inclusive package (and fight for food with turkish people) but stay by a pool (with turkish people who can be reeeally noisy) or you can sacrifice your lunch and travel to beach for 30 minutes everyday by dolmus buses. Yeah, if you think the no.2 is right, it is. 
It's 45°C outside you barely want to eat something anyway.
Another finding is Efess. I'd rename this for ,,The worst invested 60 dolars ever''. Don't get me wrong. It's beautiful but 60 dolars for 1,5 hour tour around historic city which costs 30 if you go with turkish agency? Thank you very much czech people here we go again aka ,,How to squeeze czech tourists enough''. In this case stupid tourists. It was even better when our delegate said ,,Well, pamukkale are not wanted this year, weird''. I don't think it's weird considering to 75 euros for this trip. And you even can't bath there in these days. Wow.
The best thing about this trip should have been Temple of Artemis. But I guess i slept during history lesson which was about this temple. So i was really surprised when delegate said ,,This will be a quick stop for one picture. You know, we'Re heading to Temple of Artemis - or better - the remain of the temple. One column.'' I swear i almost cried. Lol. The result was one column in the middle of grassy place.
What was the best? Food, sea and Mado. Mado is the best patisserie and restaurant in Kusadasi (in my opinion) and they have the best ice-cream made from goat milk, sahlep, molases and perfect addition of fruit, chocolate or nuts. #heaven
The botton line, Turkey is magical. Beautiful and wild. And noisy. When visit prepare yourselves for two days acclamation. It worths it. But be really careful about hotels. 4* in Turkey mean 2* in Europe I can say. And this is where a real fun starts. 
P.S. I wasn't sick after anything and I had raw köfte. But I could eat less peppers and aubergine cause ,,How to prepare peppers and aubergine for 150 ways'' could be a national sport in Turkey. 
P.S. II. - I was nice on a plane cause I got a special macaroon called ,,Give it to her and she will stop crying''
P.S. III. - bad is good. If you really want to you will have a wonderful holiday no matter what. And on the other hand. All inclusive is bad for you anyway. Everything is too close to you so you eat all day, all night so you can be too big to fit your airbed. Especially in Turkey where everything is hyper sweet. 
P.S. IV. the huge breakie you can see in the picture one is mine. Mine. And I got one more portion of oatmeal after. Hotel Marriott knows me well. 



Share:

13 komentářů

  1. No, já byla v Turecku před dvěma lety a bylo to moc fajn :) Hotel jsme měli perfektní a pláž k němu byla též dokonalá :)) ale byli jsme v jiné oblastí, tak je to možná tím :)
    Souhlasí s tím, že sladké je snad všechno a výběr sladkých dobrot mi přivázel infarkt jen při pohledu na to všechno :D
    Na fakultativní výlety nikdy nejezdím :) raději si pujčíme auto a projezdíme to všechno bez nějakého delegáta...
    Mně vadila jen jediná věc...Turci! Otravní a vlezlí. V hotelu samozřejmě ne, ale stačilo vyjít na ulici bez chlapa a už vás všichni žádají o ruku a zvou vás domů...hlavně hrozně nepříjemným způsobem :( To mi fakt vadilo...
    Jinak pro mě taky moc fajn dovolená!

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné fotky! :)))

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Otevřu tvůj blog, ještě hladová, nenasnídaná a hned na mě vykoukne první fotka s jídlem :D achjoo :) Fotky nádherné, určitě jste si dovču krásně užili. Já si ráda procházím fotky druhých z dovolené, takže mě tenhle příspěvek udělal radst...

    OdpovědětVymazat
  4. Lovely photos, looks like a great place to stay!

    www.stylebyavery.com

    OdpovědětVymazat
  5. Turecko mě hrozně moc láká, tak snad se mi co nejdříve podaří ho navštívit. Čekala jsem ho přesně takové, jaké ho tady popisuješ:)

    OdpovědětVymazat
  6. Tu
    Úžasný!!! Ty vlny,pláž...:)

    OdpovědětVymazat
  7. woow amazing photos!

    want to follow each other on gfc? if yes, just follow me and tell me and i will follow you back!
    xx run-your-world.blogspot.pt

    OdpovědětVymazat
  8. Oo great pictures! I've never been to Turkey but it looks very nice :)

    Take care,

    Daniella xox

    P.s thanks for killing me with all this incredibly yummy looking food!! :D

    OdpovědětVymazat
  9. What did you expect? You were in Turkey and hoping find a person who speaks english? Weird. They speak Turkish if they live in Turkey. If you wrote No one knows English language in Turkey, OK no problem but you've been use another word. No one speaks English!!! Off course, they are speaking Turkish. Choose your words carefully honey. Bytheway, I like your blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I wrote no one speaks english. I dont think it's an insult or something its a true and its a bit weird its like you come to Czech republic and think its ok if everyone speaks czech only. I think at least in services they SHOULD speak english. That's all. It's the same all around the world. If you work at a hotel you have to speak english at least. Sorry if you dont share this opinion with me :)

      Vymazat
  10. awesome photos girl!!

    xo

    http://www.caseyscollection.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  11. De très belles photos :)

    Nouveau post en ligne sur le blog :
    http://fashioneiric.blogspot.fr.
    Coline ♥

    OdpovědětVymazat
  12. I advice Datca. It is a calm vacation cheaper prices, good sea. Some ancient buildings(Knidos) and so delicious Turkish traditional foods Ziya sofrası, people are know English :)) Palamutbükü best for have a swim
    Maybe Cyprus can be good choice.
    Have a good vacation

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za všechny komentáře
* thank you very much for all of your comments

© Franche meets fashion | All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig