12.10.14

TASTY TRENDS


Jídlo je hrozně ošemetná věc

Trend v módě vám buď sluší nebo ne. Hotovo. Tečka. Ale jak je to s takovým jídlem?
Jídlo je mnohem důležitější než kdejaká sukně nebo boty, v tom semnou asi souhlasíte. Než ale člověk přijde na to, co mu sedí a nesedí, to je běh na dlouhou trať. 
Já si svou anorexií a experimenty s bramborou/den pěkně zavařila. Anorexie jde totiž ruku v ruce s přejídáním a přejídání s problémy. Jakoby anorexie sama o sobě nestačila. Pak najednou zjistíte, že když jste začali jíst normálně a zdravě, polovinu věcí musíte stejně vyřadit, protože to prostě nejde. A teď které. Metoda experimentu zabere měsíce.
To je jeden problém. Druhý problém jsou ty rady, které při řešení problému hledáme. 
Jedna strana viní maso a hlásá vegetariánství, druhá říká, že cokoliv zvířecího je zlo a vegan je to pravé, pak je tady ještě Whole30, 80/20, Raw a Paleo. Na to, že jsem ještě před 5 lety jedla cokoliv v jakémkoliv množství a měla se skvěle, je tohle těžká volba. Zbavit se masa, sýrů, jogurtů, pěčiva, vloček, luštěnin, tepelné úpravy a koneckonců všeho. Proč?
A teď mě neberte zle, já sama jím zdravě. Vzdala jsem se hamburgerů, přehnaných sladkostí, fast foodů, salámů, apod. A nechybí mi to. Ale kontrolovat co jím pořád? Nikam, kde to není ,,košer'', nejít? V Ostravě mimochodem nemožné, vlezla bych tak do jednoho bistra. 
Uznávám, že nafouklé břicho mě trápí, jsem ochotná kvůli němu oblítat doktory, je mi dokonce i jasné, že si za to vše můžu sama, ale opravdu je nějaký z výše uvedených ,,Food trendů'' to pravé řešení? Kam až jsme ochotni zajít? Není lepší užívat si všeho s mírou?
Jaký je váš názor? Jste zastáncem nějakého takového životního stylu?

*Food is a problem

Fashion trend either suits you or not. Done. The end. But what about food?
Food is more important than any skirt or shoes, you probably agree with me on this. But before you know what doesn't suit you it takes some time. 
Thanks to my anorexia and ,,one potato per day'' experiment, I have some issues to solve. Cause once you're out and eat normally healthy, you realize it's not the way it was long time ago. There are many things you can't eat because they cause problems to your body. But what kind of food is it? Experiment takes forever so what?
That's the first problem, to realize something's happening. But the second one lies in a solution of your problem. 
Someone thinks meat is the problem so you should be a vegetarian, someone says anything animal is wrong so go vegan. Then we also have Whole30, paleo, raw, 80/20, etc. Well, sounds hard core when I think about my younger me who ate no matter what and was super happy. And now I need to quit meat, legume, cheese, milk, nuts, heating or briefly - everything. For what? 
Don't get me wrong guys, I eat healthy, I quit fast food, burgers, sweets, sausages, etc. and i don't miss any of this. But check everything I eat everyday? Don't go anywhere it's not ,,kosher''? Honestly impossible in Ostrava because I would have to go to the one bistro only. 
I admit i hate my belly bloated and i'm willing to visit many doctors to know where is the problem. And I know it's probably my fault anyway but still - will any of the food trend above help me out of this? Is it better to live? To be moderate? 
What's your opinion? Do you follow any of the trend?
Share:

17 komentářů

  1. Ja som si rokmi vypestovala svoj životný štýl - jem 5 - 6 krát denne pravidelne, každé 3 hodiny a nevynechávam nič. Nejem iba to, čo mi nechutí. Sladkostiam sa nebránim, pretože ich milujem a svoje telo som si naučila tak, že môžem zjesť hocičo a nepriberiem.
    Fast foody typu Mcdonald nenavštevujem a ani som nikdy nenavštevovala, hamburger som snád nikdy nejedla a ani ma neláka. Občas si dám nejaké jedlo z čínskej reštaurácie. Mäsu sa nevyhýbam, aj ked sama jem iba určité druhy mäsa, ostatné mi nechutia. Fakt si neviem predstaviť, že by som žila na raw food strave, ani ma to neláka, alebo na delenej, makrobiotickej, či neviem akej inej strave. Naozaj by ma nebavilo sledovať to a tamto... Za taký najnormálnejší typ stravovania ešte považujem vegetariánstvo, prose viete len, že nejete mäso a hotovo.
    Som zástancom toho - jesť všetko, ale s mierou (aj keď sama niekedy neviem, kde mám tu mieru :D) a nechápem hlúposti, ako: nejesť po šiestej večer, nejesť pečivo, nejesť to a tamto. Ja som jedla všetko a schudla som keď som potrebovala.

    OdpovědětVymazat
  2. Karol, chápu tě, ale jako veganka si budu stát za svým. Ze začátku moje důvody byly etické. Nedokázala jsem jíst něco, co tak moc ublížilo zvířatům. Pořád jsem měla před sebou ty fotky a videa, co jsem si procházela. Jsem ale ráda, že jsem si něco takového začala vůbec zjišťovat. Je jednoduchý dělat, že něco takového neexistuje, horší je postavit se tomu čelem. Pak když jsem se takto stravovala asi 2 měsíce, mi zmizely všechny předešlé zdravotní problémy. A že jich bylo. Když jsem byla v prváku, sotva jsem se ráno zvedla z postele, měla jsem záněty slinivky a bolelo to jako čert. I tehdy jsem se snažila jíst víceméně "zdravě". Ale vůbec jsem si neuvědomovala, že mám nesnášenlivost mléka. Doktorka mi radila ho pít více kvůli střevům a čím více jsem tohle dělala, tím mi bylo hůř. Takže všechny ty jogurty "light" mi škodily víc, než kdybych se měla cpát ve fast foodu. Teď už bych nemohla jíst asi jinak. NIC mi nechybí a nemám opravdu na nic živočišného chuť. Je to pro mě prostě tabu a vím, že by mi ani nebylo dobře psychicky a fyzicky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Natal však v pohodě, já nikoho nehaním ani neodsuzuju, je to věc každého :) proto jsem otevřela diskuzi, aby každý napsal v co věří a proč :)) jsem ráda, že si stojíš za tím, co děláš a v co věříš :)) a je jasné, že pokud máš třeba laktózou intoleranci tak holt mléko pít nebudeš, to je samozřejmé :)))

      Vymazat
  3. Snad nikdo není tak nevybíraví jako já. Neodmítnu opravdu téměř vše. Jím maso, bílou mouku, mléčný výrobky, zeleninu, ovoce, sladkosti, houby, sem tam nějaký ten hambáč a hranolky a je mi dobře. Nemohla bych zůstat jenom na syrový zelenině. A proč taky? Protože někdo řekl, že je to ta jediná opravdu zdravá cesta? Blbost. Vypěstovala jsem si opravdu rychlé spalování, v důsledku toho jsem téměř pořád hladová, tudíž v jednom kuse něco přežvykuju, i tak mi to nedovolí přibrat. Mám ráda všechny ty zdravý věci, ale těm tzv. "jedům" se tak urputně nevyhýbám.

    OdpovědětVymazat
  4. jsem proti trendům ve výživě! Cokoli, co člověka stresuje, co nedělá s radostí, nemá valné výsledky. Možná jde o ty VÝSLEDKY - každý chce všechno hned! Z extrému do extrému...každý druhý jede sach. vlny i když nesoutěží, nebo si nechávají dělat jídelníčky(od tlustých výživářů :)) místo toho aby zvedli zadek a začli na sobě makat, zkoušet a UČIT SE o sobě a svém těle... dneska pomalu každý, kdo shodí, pár let tréninku a už je z něho trenér!? Omg, chybí pokora asi ... a pak je tu zas druhý extrém, komplexy. Všeci máme zbytečné komplexy. Celá Ostrava je jeden velký komplex! nebylo by špetné se hodit do pohody a pochválit se! Třeba tys už vyhrála - jsi zdravá, vypadáš dobře a to přece stačí - zbytek přijde časem, stačí že na to neprdíš a hledáš, no ni?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no a třeba jezení co tři hodiny a zrychlený metabolismus tímto stylem mě taky prudí! Chtěla bych si vypěstovat odolnost-flexibilní metabolismus, protože právě dělání balíčků a svačinek a hlídání abych měla furt "co do huby" když se zdržím venku se psy teda nic moc a občas dost stres. Zajímavý je v tomto Vlado Zlatoš, blázen :D

      Vymazat
  5. Toto je téma, na ktorú by som vedela napísať seminárku! Ale ja píšem z ekonomického smeru a s tým mám väčší problém. No ale k téme. Boli časy, keď som dosť striktne dodržovala svoj ,,nový životný štýl", čiže zelenina, ovocie, tofu atď, spojené s pravidelnou návštevou fitka. Výsledky sa dostavili nielen na mojej postave, ale aj na mojej energii. Nikdy som jej nemala viac. Avšak teraz nemám toľko času na cvičenie ako vtedy, priznám sa, nemám ani náladu a často si tú náladu zlepším niečim nezdravým, napríklad čokoládou alebo keksami. Taktiež sa to na mne odráža - na mojej zhoršenej pleti a únave. Niežeby som to teda so sladkosťami preháňala, ale keď si to porovnám s predchádzajúcimi mesiacmi, je to dosť. Keď som bola mladšia, neuvedomovala som si, ako jedlo vplýva na môj život, vo všetkých smeroch naň vplýva. Dospela som k záveru, že najlepšia je zlatá stredná cesta. Ja viem, čo mi dáva energiu, čo mi robí dobre - to sú moje zeleniny, ovocie, tofu, cícer, preto tvoria základ mojej stravy...ale keď mi babka urobí zemiakové placky alebo pirohy a ja na ne mám chuť, tak si ich dám. A rovnako si raz za čas dám aj chlebík, pretože ho jednoducho milujem a nie je dôvod, prečo by som ho mala úplne ignorovať. Jedlo má byť aj radosť. Takže teraz sa už tak strašne nekontrolujem ako kedysi, dôležitá je psychická rovnováha. Tú však čo sa týka jedla ešte stále hľadám, pretože keď jem napríklad čokoládu, stále myslím na to, že je to ,,nesprávne a nezdravé", popritom si ju na jazyku vychutnávam, ale v hlave mám ten hriešny výkričník. A toho by som sa chcela zbaviť. Je to presne tak ako píšeš, je obmedzujúce neustále kontrolovať, čo jem. Takže zdravo áno, ale občasné výnimky nás predsa nezabijú :).

    OdpovědětVymazat
  6. Konečně rozumné slovo! Jen mi je líto těch, kteří ten rozum "nemají"..

    OdpovědětVymazat
  7. Já myslím, že člověk si se svým zdravím o obecně metabolismem nemá zahrávat. Taky mě občas trápí nafouklé břicho, ale vím, že to chce víc sportu, nejlépe nějaké kardio, bílé jogurty a hodně zeleniny a míň pečiva. :) Jinak se řídím podle toho, že se nic nemá přehánět a jíst nejlíp do polosyta, což se mi občas dost vymkne z rukou a zajdu i do fast foodu když musím..ale jinak se snažím jíst normálně, všechno, ale v míře.

    OdpovědětVymazat
  8. Not sure if it's just a trend or just cultural development. I'm raised vegetarian and my parents always had a low sugar/organic diet, which wasn't normal at the time. It's getting more normal now but some people do take it to the extreme!
    I guess it takes some experimenting to know what works for your body. In the Netherlands it's pretty challenging too though, I think I'm lactose intolerant, but if you're a vegetarian all you can have for lunch is a cheese sandwich, guess no one's heard of vegans ;)
    I have stomach problems too so I feel your pain, hope you find a solution!


    xoxo Iris
    A Dash Of Fash

    OdpovědětVymazat
  9. Já osobně jsem silnější, trápí mě štítná žláza a dlouho jsem hledala ideál, který by mi vyhovoval, ale pak jsem našla určitou vyváženost. K snídani většinou ovesnou kaši nebo celozrnný chléb s něčím, k svačině ovoce s jogurtem, oběd normální právě proto, abych mohla jíst v menze nebo v práci v kantýně, jen se snažím vyhýbat smaženému, odpoledne svačina (nějaký tvaroh nebo zeleniny) a k večeři maso nebo vajíčka a spousta zeleniny. Když si chci zahřešit, zahřeším si, ale jen decentně a pokud je to možné, tak dopoledne. Tento styl mi vyhovuje a dokonce mi pomohl i od nadýmání. Nejsem žádný extrémista, tedy razím teorii: všeho s mírou .-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  10. The colors are just so beautiful I want to dive right in!
    If you have a moment, would love to get your thoughts on my latest design!

    Xx- Julie
    Peace. Love. LOL!

    Haute Khuuture Blog

    OdpovědětVymazat
  11. That looks so good! Great post!

    -Kárin

    NEW POST DAILY

    KÀRIN STYLES

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za všechny komentáře
* thank you very much for all of your comments

© Franche meets fashion | All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig